Wandeling Zonhoverheide - Zaterdag 3 oktober

Actiecomité Zonhoverheide in samenwerking met Natuurpunt en Limburgse Milieukoepel

Nu zaterdag wandeling op de Zonhoverheide in het kader van de actie rond de uitbreiding van Essers.

Flyer Wandeling Zonhoverheide 20150930.jpg

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Actiecomité Zonhoverheide, Natuurpunt Limburg en Limburgse Milieukoepel richten zaterdag a.s. 3 oktober 2015 een wandeling in op de Zonhoverheide. De wandeling verloopt vanaf de zuidrand van de Zonhoverheide richting het noordwesten, waar de bedreigde bossen overgaan in een prachtig ven op de grens met de Teut. Dit ven dreigt droog te  vallen als de hogergelegen bossen thv Essers ingenomen worden door hallen.

  • Men kan kiezen tussen 2 vertrekmomenten
  • Duur: ongeveer 2 uren. Kinderen kunnen gemakkelijk meelopen.
  • Op de overzichtsfoto in de bijlage ziet men 2 rode vlekken : dit zijn de 2 bedreigde zones van de Zonhoverheide, waar de Vlaamse Overheid natuur wil omzetten in industriezone. Enerzijds gaat het om de 12ha voor de uitbreding van Essers, anderzijds om de 23ha ten zuiden van Ikea.

Thv Essers steekt er reeds een hal in het natuurgebied. Deze hal is de uitbreiding van 2008, waarvoor Essers de verplichting had om het omgevende bos (in het rood) te herwaarderen, o.a. 14.000 eiken en berken te planten. Dit heeft Essers nooit gedaan en dus kan Essers zeker niet ditzelfde gebied inpalmen voor een nieuwe uitbreidng (dit gaat in tegen Europese regelgeving).

Daarom zijn alle partijen die willen dat de uitbreiding gebeurt in dit natuurgebied, juist degenen die deze uitbreiding en de bijbehorende werkgelegenheid afremmen. Actie Zonhoverheide dringt aan op een plan-B. Zelf hebben we hierover nagedacht en hebben we voorstellen.